Hjem / Artikler / 5 grunner til hvorfor du bør velge en cryofryser fremfor en nitrogenfryser

5 grunner til hvorfor du bør velge en cryofryser fremfor en nitrogenfryser

Nå som det finnes cryofrysere kalde nok til å lagre sæd- og eggceller, har disse noen klare fordeler over nitrogenfrysere. Sistnevnte kan sikkert friste ut av gammel vane, men sannheten er at en cryofryser er både enklere å håndtere og har mye lavere driftskostnader.

Nitrogenfrysere har lenge vært det foretrukne valget når det gjelder sikkerhet. Der en cryofryser er avhengig av både strøm og kompressor for å fungere optimalt, er en nitrogenfryser ikke det. I dag kan du derimot koble til en nitrogentank på cryofryseren som ekstra sikkerhet, dersom strømmen skulle gå eller kompressoren hadde stoppet å gå. Cryofrysere og nitrogenfrysere selges mest til sykehus og universiteter, som blant annet bruker de til vevsprøver som skal langtidslagres og lignende. For disse institusjonene er det ganske kritisk at prøvene oppbevares så sikkert som mulig.

Les også: Dette er forskjellen på Plasma-, ultra-, nitrogen- og cryofryser.

 

Her er fem grunner til hvorfor du burde velge en cryofryser over en nitrogenfryser: 

1. Du slipper håndtering av nitrogen

Når du skal håndtere nitrogen må du bruke verneutstyr, da det kan resultere i blant annet frostskader å komme nær nitrogenet eller beholderen i seg selv. Håndterer du stoffet i små, dårlig ventilerte rom kan du oppleve oksygenmangel (men vit at stoffet i seg selv er både luktfritt og ikke giftig). Under visse omstendigheter kan det også føre til økt oksygeninnhold, som kan føre til brann i de verste tilfellene.

Du kan lese mer om håndtering av nitrogen her.

 

2. Du sparer penger

Nitrogen er dyrt. Der en cryofryser bruker vanlig strøm fra støpselet i veggen, må nitrogenbeholderen byttes ut med jevne mellomrom.

 

3. Du slipper ekstrautstyr

I mange nitrogenfrysere blir prøver lagret direkte i flytende nitrogen. Det vil si at du trenger hansker og annet verneutstyr når du skal hente ut prøvene i etterkant. Dette slipper du med en cryofryser, som fungerer akkurat som en vanlig fryser.

 

4. Ekstra sikkerhet

En cryofryser er avhengig av strøm og en fungerende kompressor for å opptre optimalt, men om du ønsker kan du koble en nitrogentank til cryofryseren din som en ekstra sikkerhet. Cryofryseren har en ventil med en slange som kan kobles til nitrogenflasken som da blir stående ved siden av cryofryseren. Om temperaturen stiger til for eksempel -135 grader, kan du stille inn fjernalarmen, slik at nitrogenflasken begynner å injisere nitrogen inn i cryofryseren, slik at temperaturen faller igjen. Med andre ord kan du gjøre en cryofryser like trygg som en nitrogenfryser ved hjelp av – nettopp – nitrogen.

Les også: Hvordan velge riktig frysetørker? Slik går du frem

 

5. Enklere å plugge inn

Noen konkurrenter har trefasekontakter med tre pigger. Disse fungerer dårlig i Norge, som vanligvis opererer med tofasekontakter.

 

Med en cryofryser fra Kilab slipper du å få en elektriker til å legge inn en egen trefasekurs. Ta kontakt i dag for en uforpliktende prat.