Hjem / Artikler / Hvilke kjemikalieskap trenger jeg?

Hvilke kjemikalieskap trenger jeg?

I et laboratorium med farlige stoffer og prøver er riktig oppbevaring særdeles viktig. Man trenger gode kjemikalieskap. Her tar vi en gjennomgang av brannskap, syreskap og giftskap.

Safecenter sikkerhetsskap

 

Alle farlige kjemikaler skal oppbevares i godkjente oppbevaringsskap. Det finnes flere typer skap, men de vanligste i norske laboratorier er brannskap, syreskap og giftskap. I denne artikkelen får du en innføring i hvilke kjemikalieskap vi i Kilab fører. Våre leverandører, tyske Düperthal og svenske JiWa, leverer kjemikalieskap av høy kvalitet som prioriterer sikkerhet for både operatøren og omgivelsene.

 

Brannskap

Skal laboratorier lagre brannfarlige væsker/kjemikalier har man behov for brannskap. Kilab leverer hele utvalget av brannsikre skap fra Düperthal. Brannskapene tilfredsstiller den europeiske standarden EN 14470-1 for «brannklasse 90 minutter», og er også GS-sertifisert.

Sikkerhet er Alfa og Omega, og bør være første prioritet i alle laboratorier uansett hvor i verden du befinner deg. Derfor samarbeider vi i Kilab sammen med Düperthal. Bannskapene fra Düperthal gir maksimal beskyttelse med «brannklasse 90 minutter» og automatiserte selv-lukkede dører ved brann, som sikrer både de ansatte og omgivelsene. Med gasser og annet avfall som sirkulerer i et laboratorium er god ventilasjon kritisk. Ventilasjonen i brannskapene er designet slik at hver eneste hylle blir ventilert.

Brannskapene fra Düperthal kan fås i en rekke størrelser, fra små modeller til plassering under benk, til store skap med største bredde på hele 165cm. I tillegg kan skapene leveres med en rekke forskjellige oppbevaringsmuligheter. De store skapene finnes også med foldedører – ideelt for trange rom.

Les også: Fordeler med å leie laboratorieutstyr

 

Syreskap

Syreskap er spesielt designet og optimalisert for lagring av diverse syrer og lut. Tilleggsfunksjonene til skapene er med på å øke sikkerheten og komforten på arbeidsplassen. Kolleksjonen av syreskap fra Düperthal er det åpenbare valget ved arbeid der det skal oppbevares kun syrer og lut, og ikke brennbart stoff. Disse stoffene er forbeholdt brannskap – uten unntak. Skapene oppfyller alle krav til lagring av etsende stoffer, og kommer i flere forskjellige størrelser. De minste skapene er perfekte for mindre laboratorier med begrenset plass, og kan plasseres under benk.

Skapene er utviklet for at operatøren skal kunne arbeide trygt og effektivt. De har blant annet følgende fordeler:

 1. Støpte grep
  Støpte grep gir godt grep når operatøren skal dra ut og inn skuffene.
 2. Dempet lukking av dørene
  Demping garanterer at dørene lukkes forsiktig uten unødig støy.
 3. Ventilasjon
  Ventilasjon i alle hylleplan og luftnett i dørene gir konstant luftrensing.
 4. Høy kjemisk beskyttelse
  Alle uttrekkbare skuffer er laget av meget motstandsdyktig polyetylen.

Les også: Vanlige spørsmål om innredning av laboratoriet

 

Giftskap

Våre giftskap kommer fra vår svenske leverandør JiWa. Disse isolerte giftskapene er til lagring av giftige kjemikalier. De er ventilasjonstestet og godkjent av det svenske test- og forskningsinstituttet. Modellen G2006B med isolert rygg er testet etter SP-metode 2369 med hensyn til ekstern brann, og har bestått kravet til klasse 1. Brannisolerte giftskap fra JiWa har avtakbare hyller med brettede kanter og lukkede hjørner som forhindrer at noe renner av ved søl. Skapene kan også utstyres med et oppsamlingsbrett for oppbevaring av større glass. Det er også utstyrt med en ventilasjonskanal med avtrekkspunkter, som betyr at mellomrommet mellom alle hyller er ventilert. Dette sikrer god ventilasjon i hele skapet til enhver tid.

Har du spørsmål rundt våre kjemikalieskap? Ta kontakt!