Hjem / Artikler / Alt du trenger å vite om CO2-inkubatorer

Alt du trenger å vite om CO2-inkubatorer

Det finnes flere ulike typer inkubatorer som alle brukes på ulike måter. I denne artikkelen skal vi fokusere på CO2-inkubatorer og den viktige rollen den spiller for ulike bransjer i samfunnet.

 

En CO2-inkubator brukes til å dyrke frem og opprettholde mikrobiologiske organismer og cellekulturer, og er blant annet et viktig hjelpemiddel i medisinsk forskning. Men det er også andre bransjer som bruker inkubatorer i forsknings- og utviklingsarbeid. Her er alt du trenger å vite om CO2- inkubatorer, fra hvordan den fungerer til hva den kan brukes til.

 

Hva er en CO2-inkubator?

Inne i en CO2-inkubator, også kjent som en gass-inkubator, skapes en atmosfære som er optimal for å dyrke celle- og vevskulturer. Denne måten å dyrke levende organismer på kalles «in vitro» og er hovedsakelig det en CO2-inkubator brukes til.

Prosessene er ofte lange, og kan ta flere uker. Derfor er det viktig at sikkerhet prioriteres, samt sikring for at man får et godt resultat. For å garantere brukbare prøver må temperatur, fuktighet og CO2-innhold oppfylle kravene satt på forhånd.

Les også: PHCbi Inkubatorer med IncuSafe interiør

 

Struktur og funksjon

CO2-inkubatorer har en indre kjerne som er fullstendig forseglet fra omgivelsene for å hindre at atmosfæren inne i inkubatoren påvirkes av ytre faktorer. For at man til enhver tid kan kunne overvåke prøvene i vekstfasen, har de fleste CO2-inkubatorene en glassdør innenfor den vanlige døren, som gir ekstra beskyttelse mot forurensning.

Interiøret er laget i rustfritt stål og er konstruert på en måte som minimerer forekomsten av skarpe kanter og spor. På den måten vil du unngå at selv den minste bakterie kommer på avveie og ødelegger uker med arbeid. Luft strømmer inn gjennom et sterilt filter og fordeles jevnt i hele inkubatoren. Dette gjør at alle prøvene får lik mengde luft, selv om de skulle være plassert på hyller i ulik høyde. Utfordringen ligger i å skape et homogent miljø i hele inkubatoren, for å sikre jevn tilførsel av CO2 for alle prøvene i uansett klima- og fuktighetsforhold.

Les også: Fordeler med å leie laboratorieutstyr

 

Hva brukes CO2-inkubatorer til?

CO2-inkubatorer er hyppigst brukt i medisinsk forskning og i legemiddelindustrien, men dette er selvfølgelig ikke de eneste fagfeltene som har behov for sterile omgivelser for dyrking av celler som må vokse i bakteriefritt miljø. Her er et utvalg av områder CO2-inkubatorer er mye brukt:

 

1. CO2-inkubatorer for vevsproduserte produkter

Vevsproduserte produkter er medisinske produkter spesielt utviklet for nye behandlinger. Med disse nye behandlingstypene håper forskere å kurere tidligere uhelbredelige sykdommer som alvorlige ondartede svulster eller hjertesvikt. CO2-inkubatorer brukes til å dyrke celle- og vevskulturer i forskning og utvikling av disse produktene, samt kvalitetssikring.

 

2. CO2-inkubatorer i diagnostikk

Studie av cellekulturer spiller en avgjørende rolle i den diagnostiske analysen av patogener. Resultatene som oppnås under slike undersøkelser muliggjør nøyaktig bevis på hygienenivåer som kan formuleres, og graden av biofarmasøytisk resistens mot virus som skal evalueres. En metode som ofte brukes i denne sammenheng er sveipeprøven, der cellekulturer som er mottakelige for virus blir utsatt for dem for å teste deres biologiske funksjon. CO2-inkubatorer er det rette verktøyet for de forskjellige prosesstrinnene som er involvert, for eksempel å tine og overføre cellene, samt infisere cellelinjene og farge cellekulturene. Under denne applikasjonen settes forholdene i interiøret vanligvis til 37° C og 5 vol. % CO2.

Les også: Vanlige spørsmål om innredning av laboratoriet

 

3. CO2 for utvikling av biosensorer

Biosensorer dukker opp mer og mer innen felt som medisin, gjæringskontroll, matkvalitetskontroll og miljøanalyse. En biosensor konverterer et biologisk følsomt element til et digitalt signal, som igjen kan brukes til å utføre analyser ved hjelp av fysisk eller kjemisk stimulering.

 

4. CO2-inkubatorer i kreftforskning

CO2-inkubatorer spiller en viktig rolle i å utarbeide prøver og tester i alle deler av kreftforskning. Medisinforskning og utvikling av 3D-invasjoner, analyser og biosensorer – fra en enkel monolay til reproduksjon av pasientsvulster ved hjelp av 3D cellekultur modeller (medikamentell forskning og utvikling av behandlinger).

 

Det er liten tvil om at CO2-inkubatorer har en viktig rolle i ethvert laboratorium. Ønsker du mer informasjon om våre inkubatorer fra Haier? Ta kontakt med oss i Kilab AS, og se våre CO2-inkubatorer her.